torsdag den 12. marts 2020

Anmeldelse: En alt andet end proper tilstand af Harald Voetmann

Titel: En alt anden end proper tilstand
Forfatter: Harald Voetmann
Gyldendal
207 sider
2008
Noveller / kortprosa

Vurdering: 6/6

I min anmeldelse af Amduat. En iltmaskine skrev jeg, at Harald Voetmann er Danmarks nok bedste romanforfatter lige nu. Og han er altså, kan jeg efter endt læsning af En alt anden end proper tilstand konstatere, også en af Danmarks bedste kortprosaforfattere.

En alt andet end proper tilstand består af tre længere noveller (hvoraf den ene senere — i let omskrevet tilstand — skulle blive til de første to kapitler af romanen Kødet letter) og 18 helt korte prosastykker. Teksterne har, som Kødet letter, noget underligt anakronistisk over sig, mens sproget på samme tid sirligt og bastant folder sig ud i barokke fraseringer. De mandlige hovedpersoner er liderlige, men introverte og nærmest degenererede, hvilket kombineret med de eksplosivt knopskydende sætninger får mange af teksterne til at virke som noget, der kunne være skrevet i Fin de siecle-perioden — bare endnu mere underholdende.

Samtidig er der en slags forlegenhed over det at skrive. Det kommer bl.a. til udtryk i kortprosateksten "Scener fra kejser Othos liv", hvor den alvidende fortæller pludselig må påkaldes i en parentes for at forklare de historiske detaljer (hvorefter den alvidende fortæller ender med at dø, blive upset ihjel af sin egen hovedperson):

(Hvad er en sistrum, åh du Almægtige Olympiske Fortæller? En sistrum er en hellig rangle, der som enhver anden rangle kan tjene til at vække morens opmærksomhed. Moren er i dette tilfælde Isis. Otho skal forestå en ofring til Isis, fem flamingoer. Olympen skutter sit mægtige sig. Den kan faktisk ikke lide at bruge ordet flamingo. Den ville hellere have brugt Othos eget ord, en phoenicopter, fem skrigende pinke phoenicoptere skal Otho slagte i dag).

"Olympen skutter sit mægtige sig."! Den slags ordgejle finurligheder er Voetmanns sprog fuldt af, og det er en fryd uden lige at læse! Det er længe siden, jeg sidst har læst en bog med så gode sætninger som denne!

Så hvordan kan det være, vi er så heldige at have en forfatter som Harald Voetmann? Her kommer et bud: Han læser noget andet end den gennemsnitlige samtidsforfatter. Bogens epigraf stammer fra Oscar Bloch: "Om døden - en almenfattelig Fremstilling" (1914) — åbenbart et slags katalog over måder at dø på, som ifølge bibliotek.dk findes i ét eksemplar på de samlede danske biblioteker — mens novellen "Hvalp-væk-fra-tæve-forsøget (del 1)" har epigraf fra Henrik Thomesen Gerner: Orthographia Danica (1679) (3 eksemplarer på de samlede danske biblioteker). Hvem læser den slags? Men det er åbenbart givtigt, hør bare Oscar Bloch-citatet:

I Latrinkuler udvikler der, som vi senere skulde se, giftige dræbende Luftarter, især Svovlbrinte; men der udvikles ogsaa Kulbrinter, som kunne explodere; man kender Exempler paa, at den, der har kastet en brændende Tændstik eller en Cigaret ned i et Appartement, som ikke er indrettet efter engelsk Mønster med Vandtilløb, er bleven slynget ud af Kabinettets Vindue i en alt andet end proper Tilstand; man forstaar, hvilke forskellige Chancer her er for, at den Paagældende kan blive et Offer for Explosionen. Man har ogsaa set Exempler paa, at en Explosion af denne Art har givet Anledning til, at giftige Luftarter have bredt sig i et helt Hus, og at Personer, som have været tilsengs, ere blevne fundne døde, kvalte af Luften.

Så her kommer lige et kvikt forslag til, hvordan vi får nogle flere forfattere, der er lige så originale som Harald Voetmann: Sæt samtlige danske forfattere til at læse sig igennem hele Det Kongelige Bibliotek — lad dem starte fra forskellige bogstaver og så ellers bare i gang. Så må de jo støde på et eller andet, som ingen andre læser, og som kan inspirere til en stemme, som ingen andre har.

Anyway, her er min Voetmann top-6, fordi ingen spurgte: 1) Syner og fristelser, 2) En alt andet end proper tilstand, 3) Kødet letter, 4) Amduat. En iltmaskine, 5) Vågen, 6) Alt under månen, alle bøgerne er 5'ere eller 6'ere på en 1-6-skala ved mit eksamensbord.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar